Tunde tupeul sau mai bine aruncă-l!

TUPÉU s. n. 1. îndrăzneală obraznică; cutezanţă, impertinenţă, neruşinare. II. (teatru) Şuviţă de păr de diferite culori, care se lipeşte la marginea părului, meşă. (< fr. toupet)

De la şoferi care stîlcesc pietonii pe trecerea regulamentară la politicieni care vînd bunuri publice pentru averi colosale pe micul ecran, tupeul a devenit brand de ţară. A mai îndrepta degetul (ce urît!) acum spre acţiuni ce ar trebui să cadă sub incidenţa penalului ar umple culegerea de platitudini.

Din păcate, un alt aspect nu mai frapează aproape nicăieri: acel păr fals pe care alchimiştii contemporani şi-l creează, urmărind obsesiv oportunităţi şi trofee care, în opinia lor, le asigură succesul, amestecîndu-şi-l cu propria personalitate, în cel mai vădit mod cu putinţă, la suprafaţă, în ochii lumii. E vorba de lipsa de competenţă cu care din ce în ce mai mulţi indivizi, de la tineri de la care te-ai aştepta să vibreze de prospeţime, la bătrîni sistematici, toţi se pronunţă în domenii ale cunoaşterii pentru care nu au nici un fel de pregătire, urmărind reuşita lor personală, uneori închipuită, alteori cu beneficii foarte concrete.

Este cert că în ceţoasa atmosferă a zilelor noastre trebuie să cauţi mereu lucruri de învăţat, să te specializezi, să prospectezi, să te creezi mereu, dar de aici, pîna la a creşte precum Făt-Frumos într-un an cîţi alţii în zece, pe tărîmuri felurite, este, dacă nu ridicol, cel puţin chestionabil. Nu poţi preda la şcoală ştiinţa calculatoarelor, dacă tu eşti specializat în domeniul agricol, cum nu poţi să ai pretenţii de a fi consemnat drept o referinţă în domeniul medical, dacă ai terminat Facultatea de Drept. Despre legiferări, normări şi normal în sistemul de educaţie, diplome măsluite sau obţinute din pix, nu e locul să vorbim aici.

Unii fac o confuzie îngrozitoare între reconversia profesională şi vînarea de oportunităţi. Ei echivalează situaţiile următoare: aceea în care un frizer restructurat trebuie, după 20 de ani de tuns să îşi caute un alt loc de muncă pentru că lumea nu se mai tunde, cu situaţia de rătăcire a unui proaspăt absolvent de Ştiinţe Sociale care nu îşi găseste de lucru în domeniul pe care de abia l-a incheiat cum laude.

Este limpede că aceşti din urmă sînt mult mai vulnerabili, iar coruperea lor mai uşoară. Obsesia cu care vor vîna joburi, vor depune CV-uri în care vor redacta lucruri cu care nu s-au confruntat niciodată, în care vor menţiona vrute şi nevrute, pentru că aşa trebuie şi aşa dă bine, goana cu care vor fi mereu apţi să joace roluri pentru care nu au nici o vocaţie, sacrifîcîndu-şi nu numai bruma de onestitate şi caracter cu care ar trebui să fie înzestrată orice fiinţă umană, ci şi perspectivele de a mai reveni vreodată la rădăcini, îi va deraia pentru o mare parte a vieţii (poate cea mai importantă) de la drumul cel bun.

Sînt bombardat în permanenţă cu anunţuri, clipuri şi afişe legate de evenimente, conferinţe şi dezbateri susţinute de personaje dubioase cărora le-a fost permis să-şi construiască legitimitatea pe singurul criteriu care mai contează astăzi în plan social: succesul financiar. În lipsa oricărui mecanism onest de reglementare, aceştia dezbat cele mai ample subiecte si problematici, fie ele sociale, tehnice sau spirituale. Vocea lor este foarte sigură, cu toate că ştiu foarte bine că nu au ce căuta acolo, că joacă rolurile absenţilor. În fond, aceasta este problema societăţii româneşti: în lipsa valorilor – oameni prestigioşi în variile domenii, măştile lor sînt purtate de şmecheri şi infractori morali. Meritul lor este cel al perucii: tupeul care imită chipul originalului, absent din varii motive: laşitate, prigonire, izolare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s